search instagram arrow-down

Follow me on Facebook

Follow me on Twitter

Instagram

I don’t always do #selfie, but when I do, I make it hipster af @ the #cisternerne of Denmark. ___________________________________ #copenhagen #denmark #copenhagen🇩🇰 #copenhagensworld #visitcopenhagen #københavn #copenhagenlife #visitdenmark #copenhagenheat #wonderlustcopenhagen #travelgram #living_europe #instagood #govisitdenmark #travel #topeuropephoto #topcopenhagenphoto #photography #passionpassport #nyhavn #lifeofdenmark #instadenmark #ig_europe #featuremevisitcopenhagen #europe_vacations #cozycopenhagen #copenhagenbible #beautifuldestinations
Tijd voor wat literaire goorheid op Instagram. Fragment uit een opkomend kortverhaal. __________________________________ #schrijversvaninstagram #schrijver #schrijven #dichtersvaninstagram #schrijvers #gedicht #woorden #gedichten #dichter #poezie #dichten #poetry #versje #poëzie #woordkunst #dichters #kunst #gedachten #writersofinstagram #writer #taal #poetsofinstagram #nederlands #liefde #cobyschrijft #instawords #gedichtenopinstagram #gedachtenopinstagram #dichtersopinstagram #zaterdag
Morning reflection. _________________________________________ #nofilter #nofilters #bodypositive #bodypositiveyoga #bodypositivemovement #selflove #bodypositivity #yoga #selfcare #photooftheday #curvyfashionista #thepowerisyou #motivation #loveyourself #instagood #effyourbeautystandards #night
En daarin zijn ze fout. _________________________________________ #positief #positiefblijven #positiefdenken #positivevibes #quote #motivatie #geluk #stoermetibd #sterk #quotevandedag #onedayatatime #inspirerendequote #genieten #depressie #positiviteit #positiviteitvoorelkedag
Smiley in a rock at @foam_amsterdam. _________________________________________ #foammuseum #amsterdam #foam #foammuseumamsterdam #photography #art #museum #photographymuseum #foammagazine #photooftheday #photo #netherlands #exhibition #visualsoflife #traveldiaries #myfeatureshoot #lensculture #holland #gordonparks #gallery #fotografia #foamamsterdam #filmisnotdead #youthculture #youth #vscohub #vsco #visualart #visual #vicemagazine #foamamsterdam

Naar aloude traditie had ik ook dit jaar een kater op 1 januari. Gelukkig was hij niet half zo moordend als die mastodontische kater van twee jaar geleden. Toen smeekte niet enkel ikzelf dat mijn leven zou eindigen; ook mijn familieleden waren de fase van het leedvermaak voorbij en wensten me de zoete verlossing van de dood toe. Het (lees: ik) was dan ook werkelijk treurig om aan te zien. Daar zat ik – hangend in de zetel, met bibberende ledematen, ongeschoren porno-snor (het oudejaarsthema was ‘maffia’), zweetparels op het voorhoofd en bloeddoorlopen ogen. En als die preseance mijn hoofd-verpulverende kater nog niet verraden had, dan nam het feit dat ik de smeuïge kaaskroketten van oma gewillig liet passeren wel alle twijfels weg.

Dit jaar had ik me voorgenomen om verstandiger te zijn. Maar ‘verstandig-er’ betekent uiteraard nog niet ‘verstandig’ – laat staan ‘wijs.’ Al moet ik wel zeggen dat ik wel op tamelijk wijs elan begonnen was. Het derde glas cava liet ik alvast aan me voorbijgaan, ondanks het aandringen van de gulle Ganymedes van onze feestbende. De ironie wil dat ik, tussen dat zeldzame moment van mentale weerbaarheid en het ogenblik dat de dranksluizen onherroepelijk opengedraaid werden, een interessant gesprek had over de ‘inherente rechtvaardigheid van katers.’

“Wist je dat er in Australië een bier gebrouwen wordt waar je geen kater van krijgt?” vroeg ik aan een tafelgenoot. “Blijkbaar doe je daar een poedertje bij, en – poef! – weg kater!”

Mijn gesprekspartner beaamde dat. Hij gaf me zelfs een korte introductie in de werking van het bier. (Altijd handig om bio-ingenieurs in je vriendenkring te hebben, zeker wanneer ze ook nog eens bier-aficionado’s zijn.) Het bier in kwestie wordt geproduceerd aan het Griffith University’s Health Institute. Blijkbaar zorgt de toevoeging van electrolyten ervoor dat ons favoriete gerstenat tot drie keer meer hydrateert, waardoor het katergevoel verdwijnt. (Het werkt trouwens ook omgekeerd. Alcohol is vocht-onttrekkend en produceert zodoende een kater. Maar mocht je In Death valley omkomen van de dorst, dan zal dat óók met een katergevoel zijn. Dat moet sowieso ergens in de top 10 van “worst deaths imagineable” thuishoren.)

“Zou jij dat bier drinken?” vroeg ik aan mijn tafelgenoot.

“Als ik daarmee een zware kater kan vermijden, waarom niet?”

“Wel… Vind je niet dat er een soort rechtvaardigheid vast hangt aan het hebben van een kater? Je zakt goed door, en de dag erna voel je je kut. Is dat niet verdiend?”

“Goh… Als ik mag kiezen tussen kater en geen kater, dan toch liever geen kater.”

Het betaamt een bio-ingenieur natuurlijk om de maakbaarheid van katers te verdedigen. (Zowel van echte als het post-drankorgiastische soort, beeld ik me in.) Zelf dacht ik achteraf nog eens na over m’n uitspraken, zoals het een filosoof dan weer betaamt. Immers, waarom zou op elke buitensporige avond ook een dag van koppijn moeten volgen? Kan een positieve ervaring, hoe excessief ook, niet gewoon op zichzelf staan? Bovendien, waarom zou de kosmos z’n morele boekhouding zo moeten bijhouden dat op het einde van de rit de teller op ‘0’ komt te staan? Of in morele termen: op neutraal? Wat noopt de kosmische weegschaal van rechtvaardigheid om in balans te blijven?

Niets, vrees ik. Al zouden wij dat natuurlijk wel graag willen. Mijn filosofiestudies indachtig, besef ik dat ik ten prooi ben gevallen aan de zogenaamde ‘just world hypothesis’: de aanname dat iedereen altijd oogst wat hij zaait. Noem het een bias of vooringenomenheid – het is een manier van denken die in alle tijden voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan de idee van ‘karma’ of de zonet gebruikte Bijbelse uitspraak: “Je oogst wat je zaait.”

Uiteraard is dat niet altijd het geval. Sommige mensen doen vreselijke dingen en ontvangen daarvoor hun gepaste straf niet. En vice versa overkomen goedhartige mensen soms de onrechtvaardigste catastrofes. Kortom, op de keper beschouwd is de wereld natuurlijk niet rechtvaardig. Dus misschien, héél misschien, was mijn kater dat evenmin. Immers, zolang ik me amuseer en onderweg geen bloembakken onderkots, wat is er dan mis met cava (en wijn, en Jupiler, en Préaris Quadrupel, en Orval, en whisky-shotjes, enzovoort) naar binnen kielen tot ik vloeiend Kazachs spreek?

Gelukkig zijn er nog red-middeltjes waardoor we de balans der rechtvaardigheid zelf weer kunnen herstellen: ‘anti-katermiddeltjes’ heten die. 3 à 4 volle glazen water voor het slapengaan doen alvast wonderen, dixit een jarenlange ervaringsdeskundige die wenst anoniem te blijven. Een stevig ontbijt met 3 dikke sneden brood, 4 eieren, een liter water en een banaan kan ook geen kwaad. Zelfs wanneer het geen nieuwjaar is. Proost!

Vond je deze blogpost interessant en/of goed geschreven? Dan kunnen mijn filosofisch getinte romans voor jou misschien wel een leuke literaire uitdaging zijn! 

De Ziener

Wanneer Isaac Newcomb een hardnekkig theoretisch computerprobleem oplost, wordt zijn kwantumcomputer alwetend. Maar wat als Newcombs geesteskind op de hoogte is van informatie die al zijn geliefden in gevaar brengt? Kan hij nog iets aan het noodlot verhelpen of is iedereen – Newcomb inclusief – gedoemd?

€22.50

Palmloos Gebed/Massamoord Refrein

Wanneer religiewetenschapper Simon Goldstein een religieus visioen ontvangt, slaan de twijfels toe. Zetten zijn geliefde abrahamitische religies aan tot geweld en zelfmoordterrorisme? En zal hij aan hun lokroep kunnen weerstaan?

€21.50

 

Advertisements
Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: