search instagram arrow-down

Follow me on Facebook

Follow me on Twitter

Instagram

I don’t always do #selfie, but when I do, I make it hipster af @ the #cisternerne of Denmark. ___________________________________ #copenhagen #denmark #copenhagen🇩🇰 #copenhagensworld #visitcopenhagen #københavn #copenhagenlife #visitdenmark #copenhagenheat #wonderlustcopenhagen #travelgram #living_europe #instagood #govisitdenmark #travel #topeuropephoto #topcopenhagenphoto #photography #passionpassport #nyhavn #lifeofdenmark #instadenmark #ig_europe #featuremevisitcopenhagen #europe_vacations #cozycopenhagen #copenhagenbible #beautifuldestinations
Tijd voor wat literaire goorheid op Instagram. Fragment uit een opkomend kortverhaal. __________________________________ #schrijversvaninstagram #schrijver #schrijven #dichtersvaninstagram #schrijvers #gedicht #woorden #gedichten #dichter #poezie #dichten #poetry #versje #poëzie #woordkunst #dichters #kunst #gedachten #writersofinstagram #writer #taal #poetsofinstagram #nederlands #liefde #cobyschrijft #instawords #gedichtenopinstagram #gedachtenopinstagram #dichtersopinstagram #zaterdag
Morning reflection. _________________________________________ #nofilter #nofilters #bodypositive #bodypositiveyoga #bodypositivemovement #selflove #bodypositivity #yoga #selfcare #photooftheday #curvyfashionista #thepowerisyou #motivation #loveyourself #instagood #effyourbeautystandards #night
En daarin zijn ze fout. _________________________________________ #positief #positiefblijven #positiefdenken #positivevibes #quote #motivatie #geluk #stoermetibd #sterk #quotevandedag #onedayatatime #inspirerendequote #genieten #depressie #positiviteit #positiviteitvoorelkedag
Smiley in a rock at @foam_amsterdam. _________________________________________ #foammuseum #amsterdam #foam #foammuseumamsterdam #photography #art #museum #photographymuseum #foammagazine #photooftheday #photo #netherlands #exhibition #visualsoflife #traveldiaries #myfeatureshoot #lensculture #holland #gordonparks #gallery #fotografia #foamamsterdam #filmisnotdead #youthculture #youth #vscohub #vsco #visualart #visual #vicemagazine #foamamsterdam

Wanneer G.R.R. Martin schrijfadvies geeft, dan loont het de moeite om de oren te spitsen. Voor de mensen bij wie die naam niet meteen een belletje doet rinkelen: G.R.R. Martin is de auteur van de boekenreeks Game of Thrones die aan de basis lag van de gelijknamige televisiereeks. Alleszins, toen de hedendaagse Shakespeare op een keer naar zijn schrijversproces gevraagd werd, antwoordde die als volgt:

“Ik denk dat er twee soorten schrijvers zijn, architecten en tuinmannen. Architecten plannen alles op voorhand uit, zoals een architect een huis plant. […] Ze hebben het hele ding ontworpen en uitgestippeld vooraleer ze zelfs maar de eerste plank vastnagelen. De tuinmannen graven een kuil, planten een zaadje en bewateren het. […] Maar wanneer de plant ontkiemt en ze hem bewateren, dan weten ze niet hoeveel takken hij zal hebben. Dat ontdekken ze later pas.”

Ondertussen prijkt deze quote op zowat elke schrijversblog, meestal ergens tussen de inspirational quotes. Je kent ze wel. Met slechts enkele snedige regels vindt de literair stemloze erdoor zijn innerlijke keelgeluid en de krabbelaar zonder cachet zijn persoonlijke stijl. Voor mij gold hetzelfde. Toen ik het citaat las, identificeerde ik me namelijk algauw als een rasechte architect. Als bewijs droeg ik daarvoor de enorme schema’s en maandenlange voorbereiding aan die ik investeer in het structureren van mijn romans. (Zie afbeelding.)

“En toch ben jij geen architect pur sang,” zei mijn vriendin op een keer.

“Waarom niet?”

“Akkoord, je steekt veel tijd in de blauwdruk van je verhaal,” zei ze. “Maar wanneer je  schrijft, dan laat je alles spontaan gebeuren.”

Na dat gesprek besefte ik twee dingen.

Ten eerste werken inspirational quotes op een slinkse manier. Wat ze namelijk niet doen, is ons tijdloze waarheden verkondigen. Eerder doen ze ons onszelf herkennen in een denkbeeld dat ze ons zonet zelf aangepraat hebben – als een lachspiegel die ons overtuigt dat we er altijd al zo uitgezien hebben.

Case in point: voor het lezen van bovenstaand citaat had mezelf nooit als een ‘architect’ omschreven, maar zodra ik Martins taxonomie der schrijvers aanvaard had, plaatste ik mezelf ogenblikkelijk in het kamp der schrijver-architecten. Op zich is er echter niets noodzakelijk aan die tweedeling. Bovendien staat het me volledig vrij om elke wereld te verzinnebeelden zoals ik dat zelf wil, zo ook de schrijverswereld. Die vrijheid is namelijk wat het betekent om schrijver te zijn.

Ten tweede besefte ik ook dat ik zelf een derde schrijfmethode hanteer die het midden houdt tussen ‘tuinman-schrijven’ en ‘architect-schrijven.’ Intussen ben ik deze  ‘moestuin-schrijven’ gaan noemen. Door deze techniek…

  • houd ik zowel mijn schrijfplanning als teksten zelf overzichtelijk.
  • verhoog ik mijn productiviteit.
  • structureer ik mijn schrijfproces, maar laat ik wel ruimte voor creativiteit.

Waarom ‘moestuin-schrijven?’ Simpel. Er is namelijk een onmiskenbare overeenkomst tussen de edele kunst van het moestuinieren en het efficiënt produceren van teksten. Laten we even een blik werpen op de vijf stappen van dat proces:

  1. STAP 1: BEWERK DE GROND. Zelfs de meest geniale ingeving zal niet tot bloei komen op brakke ondergrond. En zowel de menselijke geest als de lege pagina moeten zorgvuldig bewerkt worden vooraleer ze vruchtbaar worden. Daarom is het nodig om eerst te ploegen: overweeg alle plotmogelijkheden, overloop alle alternatieven, besprenkel die met de meest uiteenlopende research, enzovoort.
  2. STAP 2: LEG DE PERCELEN AAN. Zodra je verhaal vaste vorm gekregen heeft, wordt het tijd om te organiseren. Verdeel het geheel in hoofdstukken; deel die vervolgens op in kerngebeurtenissen; verdeel die op hun beurt in acties; enzovoort. Herhaal dit proces tot je aan de kleinste verhalende eenheid aanbeland bent. Schrijf deze achtereenvolgens op een lege pagina, in telkens één kernzin.
  3. STAP 3: LAAT DE NATUUR Z’N WERK DOEN. Tijd om te schrijven! Overloop de structuur die je in stap 2 hebt aangelegd en werk alle kernzinnen nu uit tot volle passages. Belangrijk: doe dit zonder te verbeteren of redigeren. Als je aan één stuk doorschrijft, dan vergroot je namelijk de kans dat je in flow belandt, waardoor je elke passage de kans geeft om spontaan en organisch te ontkiemen.
  4. STAP 4: SNOEIEN. Elke literaire tuin die net aangeplant werd, lijdt aan wildgroei. Ook onkruid tiert er welig, al wordt dat later pas zichtbaar. Snoei daarom enkele weken later alle overbodige verwoordingen weg, hak in op nutteloze adjectieven, verwijder afleidende uitweidingen met tak en wortel, enzovoort.
  5. STAP 5: PLUK DE VRUCHTEN! Proficiat, je hebt een overzichtelijk en toch weelderig literair meesterwerk geproduceerd!

Als er een betere manier van schrijven is, dan heb ik die alvast nog niet gevonden. Misschien gaan daarom moestuin-metaforen al eeuwenlang mee. Voltaire wist het alvast in Candide (1795): “Il faut garder son jardin.”

Vond je deze blogpost interessant en/of goed geschreven? Dan kunnen mijn filosofisch getinte romans voor jou misschien wel een leuke literaire uitdaging zijn! 

De Ziener

Wanneer Isaac Newcomb een hardnekkig theoretisch computerprobleem oplost, wordt zijn kwantumcomputer alwetend. Maar wat als Newcombs geesteskind op de hoogte is van informatie die al zijn geliefden in gevaar brengt? Kan hij nog iets aan het noodlot verhelpen of is iedereen – Newcomb inclusief – gedoemd?

€22.50

Palmloos Gebed/Massamoord Refrein

Wanneer religiewetenschapper Simon Goldstein een religieus visioen ontvangt, slaan de twijfels toe. Zetten zijn geliefde abrahamitische religies aan tot geweld en zelfmoordterrorisme? En zal hij aan hun lokroep kunnen weerstaan?

€21.50

Advertisements
Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: