search instagram arrow-down

Follow me on Facebook

Follow me on Twitter

Instagram

I don’t always do #selfie, but when I do, I make it hipster af @ the #cisternerne of Denmark. ___________________________________ #copenhagen #denmark #copenhagen🇩🇰 #copenhagensworld #visitcopenhagen #københavn #copenhagenlife #visitdenmark #copenhagenheat #wonderlustcopenhagen #travelgram #living_europe #instagood #govisitdenmark #travel #topeuropephoto #topcopenhagenphoto #photography #passionpassport #nyhavn #lifeofdenmark #instadenmark #ig_europe #featuremevisitcopenhagen #europe_vacations #cozycopenhagen #copenhagenbible #beautifuldestinations
Tijd voor wat literaire goorheid op Instagram. Fragment uit een opkomend kortverhaal. __________________________________ #schrijversvaninstagram #schrijver #schrijven #dichtersvaninstagram #schrijvers #gedicht #woorden #gedichten #dichter #poezie #dichten #poetry #versje #poëzie #woordkunst #dichters #kunst #gedachten #writersofinstagram #writer #taal #poetsofinstagram #nederlands #liefde #cobyschrijft #instawords #gedichtenopinstagram #gedachtenopinstagram #dichtersopinstagram #zaterdag
Morning reflection. _________________________________________ #nofilter #nofilters #bodypositive #bodypositiveyoga #bodypositivemovement #selflove #bodypositivity #yoga #selfcare #photooftheday #curvyfashionista #thepowerisyou #motivation #loveyourself #instagood #effyourbeautystandards #night
En daarin zijn ze fout. _________________________________________ #positief #positiefblijven #positiefdenken #positivevibes #quote #motivatie #geluk #stoermetibd #sterk #quotevandedag #onedayatatime #inspirerendequote #genieten #depressie #positiviteit #positiviteitvoorelkedag
Smiley in a rock at @foam_amsterdam. _________________________________________ #foammuseum #amsterdam #foam #foammuseumamsterdam #photography #art #museum #photographymuseum #foammagazine #photooftheday #photo #netherlands #exhibition #visualsoflife #traveldiaries #myfeatureshoot #lensculture #holland #gordonparks #gallery #fotografia #foamamsterdam #filmisnotdead #youthculture #youth #vscohub #vsco #visualart #visual #vicemagazine #foamamsterdam

Zie je niet hoe noodzakelijk een wereld vol pijn en problemen is om een verstandig iemand om te scholen en er een ziel van te maken?” vertrouwde John Keats (1795 – 1821) ooit aan het briefpapier toe. Op weinigen is dat citaat zo van toepassing als op Epictetus (55 – 135). Verkocht als kindslaaf werd hij bijna dagelijks door zijn meester afgeranseld. Later  verwierf hij  zijn vrijheid in Rome. Daar stichtte hij een filosofische school, tot hij door keizer Domitianus verdreven werd en als banneling stierf in het Griekse Nicopolis.

Bij het lezen van Epictetus wordt meteen duidelijk dat filosofie voor hem geen louter theoretische bezigheid is. Integendeel, zij moet ons helpen om een leven te leiden dat voldoening schenkt. En mits de zoektocht naar wat het leven de moeite waard maakt een eeuwige opdracht is, zijn Epictetus’ adviezen ook vandaag nog van onschatbare waarde. Zijn totale nalatenschap vol levenswijsheid werd verzameld in  The Art of Living: The Classical Manual on Virtue, Happiness, and Effectiveness. Hieronder staan alvast mijn 10 favoriete adviezen voor een vervuld en productief leven.

 1. Vermijd de negatieve ingesteldheid van anderen

  Voor veel mensen is het spuien van negatieve commentaar hun tweede natuur, vooral op social media. Epictetus begrijpt waarom:  “De meeste mensen kennen maar één antwoord op een ieder idee: ze springen op de tekortkomingen, eerder dan de mogelijke verdiensten aan te duiden.” Bovendien is het verleidelijk om anderen bij te treden in hun klaagzang. Toch doe je niemand daar een plezier mee.

  Ten eerste wentel je jezelf in negativiteit, wat een slechte impact heeft op je eigen gemoedsgesteldheid. Ten tweede bevestig je daarmee andermans nefaste impulsen. Vooral onze vrienden moeten we dat besparen: “Een goede vriend neemt de misplaatste gevoelens van zijn kameraden niet over. We bewijzen onszelf én onze vrienden een grotere dienst door melodramatische reacties te vermijden.”

 2. Wie wijsheid nastreeft, trekt vitters aan

  Mensen die gepoogd hebben om zichzelf te verbeteren maar daarin gefaald zijn, geraken gauw verbitterd. Daarom zijn ze cynisch over hun eigen en andermans slaagkansen. “Als je een wijs leven probeert te leiden,” zegt Epictetus om die reden, “dan moet je bereid zijn om uitgelachen en veroordeeld te worden.”

  Oftewel, Haters gonna hate. Maar wees getroost, de aanhouder wint: “Wees standvastig, dan zullen dezelfde mensen die je uitgelachen hebben je later bewonderen.

 3. Sla voordeel uit alles wat je overkomt

  Iedereen krijgt tegenslagen te verwerken. In plaats van bij de pakken te blijven zitten, zegt Epictetus, moeten we zulke incidenten als een uitdaging zien om te groeien. Immers, “elke tegenslag is een kans om aan zelfonderzoek te doen en een beroep te doen op onze innerlijke capaciteiten.

  Enkel door herhaaldelijke uitdagingen en zelfoverwinningen kunnen we hogerop geraken. Door die mindset te cultiveren zien we op termijn in elke onverwachte wending of tegenslag een buitenkans: “Vooruitziende mensen kijken voorbij het incident zelf en kweken de gewoonte om er voordeel uit te slaan.”

 4. Definieer duidelijk wie je wil zijn

  Mensen zijn bang om zichzelf duidelijke doelen te stellen. Pas wanneer de lat gelegd is, lopen we immers het risico om er niet over te geraken. Maar wie zichzelf geen duidelijke doelen stelt, zal ook nooit concrete overwinningen behalen.

  Hetzelfde geldt ook voor onze persoonlijke ontwikkeling. Daarom zegt Epictetus: “Stop met vaag te zijn. Als je een uitzonderlijk persoon wil worden, dan moet je duidelijk de persoon definiëren die je wil zijn.”

 5. Vermijd de meeste populaire entertainment

  Dit (profetische) advies spreekt voor zichzelf: “Het meeste van wat voor  entertainment doorgaat is ondermaats en dwaas, en maakt misbruik van onze menselijke zwaktes. Maak geen deel uit van de meute die aan zo’n tijdverdrijf toegeeft. Je leven is te kort en je hebt belangrijke dingen te doen.”

  Zit daarom  niet zomaar hersenloos in de zetel te zappen of te scrollen op Facebook. Ga actief op zoek naar wat bijdraagt tot je zelfontwikkeling. Zo laat je je niets voorschotelen: “Wees kieskeurig over welke beelden en ideeën je in je geest toelaat. Als jij zelf niet kiest welke gedachten en beelden je toelaat, dan zal iemand anders dat in jouw plaats doen, en hun motieven zouden wel eens niet de hoogste kunnen zijn.”

 6. Selecteer je gezelschap zorgvuldig

  Op de meeste vlakken zijn we het gemiddelde van onze vriendenkring. Dat geldt niet enkel voor IQ of gewicht, maar ook voor de manier waarop we in het leven staan. Immers, “we imiteren de gewoontes van de mensen waarmee we omgang hebben.”

  Als je jezelf omringt met mopperaars, dan beland je zelf ook in een spiraal van negativiteit. En opgelet, zelfs mensen die het goed voorhebben kunnen een nefaste invloed hebben. Maak daarom de aartsmoeilijke keuze om iedereen met een negatieve impact uit je leven te bannen. “De sleutel is om enkel in het gezelschap te vertoeven van mensen die het beste in je naar boven brengen.

 7. Handel naar je idealen

  Het is gemakkelijk om idealen te koesteren. De moeilijkheid is om ze in concrete acties om te zetten. Hoewel Epictetus begrijpt dat dit beangstigend is, is zijn aanpak op dit vlak er een van no bullshit: “Zet je principes in actie om – nu. Hou op met excuses en uitstelgedrag. Dit is je leven! Je bent geen kind meer.”

  Besef goed, elk ideaal brengt verplichtingen met zich mee. Maak de overgang van wat je uit gemakzucht laat gebeuren naar wat je wéét dat je moet doen:  “Beloof om vanaf nu te stoppen met jezelf teleur te stellen. Beslis om uitzonderlijk te zijn en doe wat je moet doen – nu.”

 8. Alle begin is moeilijk

  Nieuwe ervaringen geven diepgang aan ons leven,” zegt Epictetus. Laat je echter niet ontmoedigen wanneer iets niet meteen lukt: “Heb de moed om iets te ondernemen en het gebrekkig te doen. Om iets goed te doen moet je de bescheidenheid hebben om eerst wat te stuntelen, je neus te volgen, te verdwalen, flaters te begaan.” Wees geduldig. Zoals het spreekwoord luidt: oefening baart kunst.

 9. Leer voor jezelf te zorgen

  Op elk moment bezit je de kracht om zélf een minuscule verbetering in je leven aan te brengen. Verwacht niet dat anderen het in jouw plaats doen. Wacht evenmin op een ‘magic bullet’ om iets van je leven te maken. Die is er niet. “Stop met elke nieuwe rage of goeroes na te jagen,” zegt Epictetus. “De laatste modieuze intellectueel of boek of dieet of religie zal je leven er niet op doen vooruitgaan. Dat doe jij zelf.”

 10. Bespreek belangrijke zaken nooit vrijblijvend

  Essentiële zaken laten zich maar zelden in 240 karakters omschrijven. En wanneer we ze simpel voorstellen om in een Tweet te passen, dan verliezen ze aan waarde.

  Wees bovendien niet naïef. Wanneer we onze belangrijkste inzichten  langs onze neus weg vermelden, dan zullen anderen ermee gaan lopen. “Anderen azen op jouw ideeën en spijzen er zich mee.” Bespreek dus jouw businessidee of levensplan enkel met mensen die je vertrouwt en wanneer je er uitgebreid op kan ingaan.

Als laatste gouden raad zou Epictetus ook aanmanen om zichzelf én lijstjes zoals deze te relativeren. “Een welvarend leven bereik je niet door 5 gemakkelijke stappen of een charismatische figuur te volgen.” Zeg dat Epictetus het gezegd heeft.

Vond je deze blogpost interessant en/of goed geschreven? Dan kunnen mijn filosofisch getinte romans voor jou misschien wel een leuke literaire uitdaging zijn! 

De Ziener

Wanneer Isaac Newcomb een hardnekkig theoretisch computerprobleem oplost, wordt zijn kwantumcomputer alwetend. Maar wat als Newcombs geesteskind op de hoogte is van informatie die al zijn geliefden in gevaar brengt? Kan hij nog iets aan het noodlot verhelpen of is iedereen – Newcomb inclusief – gedoemd?

€22.50

Palmloos Gebed/Massamoord Refrein

Wanneer religiewetenschapper Simon Goldstein een religieus visioen ontvangt, slaan de twijfels toe. Zetten zijn geliefde abrahamitische religies aan tot geweld en zelfmoordterrorisme? En zal hij aan hun lokroep kunnen weerstaan?

€21.50

Advertisements
Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: