search instagram arrow-down

Follow me on Facebook

Follow me on Twitter

Instagram

I don’t always do #selfie, but when I do, I make it hipster af @ the #cisternerne of Denmark. ___________________________________ #copenhagen #denmark #copenhagen🇩🇰 #copenhagensworld #visitcopenhagen #københavn #copenhagenlife #visitdenmark #copenhagenheat #wonderlustcopenhagen #travelgram #living_europe #instagood #govisitdenmark #travel #topeuropephoto #topcopenhagenphoto #photography #passionpassport #nyhavn #lifeofdenmark #instadenmark #ig_europe #featuremevisitcopenhagen #europe_vacations #cozycopenhagen #copenhagenbible #beautifuldestinations
Tijd voor wat literaire goorheid op Instagram. Fragment uit een opkomend kortverhaal. __________________________________ #schrijversvaninstagram #schrijver #schrijven #dichtersvaninstagram #schrijvers #gedicht #woorden #gedichten #dichter #poezie #dichten #poetry #versje #poëzie #woordkunst #dichters #kunst #gedachten #writersofinstagram #writer #taal #poetsofinstagram #nederlands #liefde #cobyschrijft #instawords #gedichtenopinstagram #gedachtenopinstagram #dichtersopinstagram #zaterdag
Morning reflection. _________________________________________ #nofilter #nofilters #bodypositive #bodypositiveyoga #bodypositivemovement #selflove #bodypositivity #yoga #selfcare #photooftheday #curvyfashionista #thepowerisyou #motivation #loveyourself #instagood #effyourbeautystandards #night
En daarin zijn ze fout. _________________________________________ #positief #positiefblijven #positiefdenken #positivevibes #quote #motivatie #geluk #stoermetibd #sterk #quotevandedag #onedayatatime #inspirerendequote #genieten #depressie #positiviteit #positiviteitvoorelkedag
Smiley in a rock at @foam_amsterdam. _________________________________________ #foammuseum #amsterdam #foam #foammuseumamsterdam #photography #art #museum #photographymuseum #foammagazine #photooftheday #photo #netherlands #exhibition #visualsoflife #traveldiaries #myfeatureshoot #lensculture #holland #gordonparks #gallery #fotografia #foamamsterdam #filmisnotdead #youthculture #youth #vscohub #vsco #visualart #visual #vicemagazine #foamamsterdam

De cynicus in mij gelooft dat de homo sapiens eerder over zijn dag zaagde dan hij bomen leerde omzagen. Oftewel, neuters gingen aan houtbewerkers vooraf. En zodra de mensheid het werktuig ‘zaag’ uitvond, zal er bij de allereerste omvallende boom wel meteen een halve neanderthaler klaargestaan hebben om erover te zaniken. Tot daar mijn visie op de evolutionaire oorsprong van onze huidige klaagmaatschappij. ‘t Is godgeklaagd. De conferencier Michael van Peel herinnert zich alvast een tijd waarin we voor al die azijnpissers een gevat en typisch Vlaamsch antwoord klaar hadden.

Zoals geweten hebben de zeiksnorren waarover hij spreekt de neiging om elk voorstel tot vooruitgang in de kiem te smoren. Dat is alvast één reden om ze te verafschuwen. Indien we namelijk de moeite genomen hadden om zulke zemelaars uit de genenpoel te verwijderen, dan hadden we als menselijke soort nu véél verder gestaan. Desondanks zijn er vandaag nog steeds  huilebalken in overvloed. Dat moet dus wel betekenen dat seksuele noch natuurlijke selectie onze neiging tot mekkeren weggefilterd hebben.

Vreemd is dat. Onlangs toonde onderzoek aan Stanford University nog aan dat al dat jengelen onze cognitie er ferm op doet achteruitgaan. Het is dus evolutionair nadelig. Zo heeft zeuren tot gevolg dat “het gebied dat cruciaal is voor ons probleemoplossend vermogen en correct denken” krimpt. Dat hoeft niet verbazen. Leert de ervaring niet dat het zelden de scherpste potloden in de doos zijn die hun kostbare tijd vullen met neuten?

Nu wil ik niet oproepen om elke zemelknoop met geweld uit de maatschappij te verwijderen. (Wie zal er anders het land besturen?) Maar misschien kunnen we toch gezamenlijk iets seksueel selectiever zijn. Mijn persoonlijke raad is dus met andere woorden: deel gewoon het bed niet met zeurkousen. Zo zullen ze op termijn hopelijk verdwijnen. Dit idee promoot ik graag met de volgende welklinkende slogan:

NEUK GEEN NEUTER

Wedden dat alle geviseerde druiloren dit voorstel meteen zullen afbreken? Wel, dat ze dan zelf een beter voorstel lanceren! Ik ben er echter van overtuigd dat ze dat niet zullen doen, en dat is nu net mijn punt: de meeste zeikpotten hebben geen recht van zagen, omdat ze meestal, met een beetje wilskracht, iets aan de situatie kunnen veranderen. En waarom ondernemen ze geen actie? Wel, op dit punt zegt de cynicus in mij dat mensen vaak liever zagen dan actie ondernemen. Waarom? Omdat dat eindeloos veel gemakkelijker is.

De moeilijkheid zit ‘m natuurlijk in het bepalen wanneer het de moeite loont om actie te ondernemen en wanneer niet. Wat kunnen we nota bene veranderen en wat niet? Volgens het stoïcisme, de filosofische stroming die ons The Art of Living: The Classical Manual on Virtue, Happiness, and Effectiveness van Epictetus (50 – 135) gaf, ligt ware levenswijsheid in het vermogen om een onderscheid tussen beide situaties te maken. Desondanks blijft het een aartsmoeilijke opdracht. De Amerikaanse theoloog Reinhold Beibuhr (1892 – 1971) zag zich daarom genoodzaakt om zich voor die taak tot God te wenden. Denk bijvoorbeeld aan zijn befaamde Serenity Prayer:

God, gun me de sereniteit om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,

Moed om te veranderen die ik wel kan veranderen,

En de wijsheid om het verschil te kennen

View story at Medium.com

Wij zijn echter ongelovige Vlaamse honden. Velen begonnen dan ook direct te neuten toen een welmenende organisatie voorstelde om eens “30 dagen zonder klagen” uit te proberen. “Mag een mens nu zelfs al niet meer zagen?” klaagde een melkmuil in mijn omgeving direct. (Oooooo, de ironie.)

Volgens mij wel,” antwoordde ik, “zij het in specifieke gevallen.” Stel dat er zich een situatie voordoet waaraan je iets kan veranderen. Dan zijn er drie mogelijkheden:

  1. Je onderneemt actie en lost het probleem op. Dan is het niet meer nodig om te zagen, want het probleem is opgelost. Zagen over de moeilijkheden die je onderweg te verduren kreeg is evenmin productief. Je mag er daarentegen op los stoefen!
  2. Je onderneemt actie maar slaagt er niet in het probleem op te lossen. Dat heet dan ‘een tragedie’. In deze situatie kan niemand je iets verwijten. Desgevallend is het perfect toelaatbaar om te klagen over je lot.
  3. Je onderneemt geen actie. Dan heb je geen enkel recht om te klagen. Alle calamiteiten in je leven zijn namelijk het gevolg van jouw eigen schuldig verzuim.

Daarnaast is er de mogelijkheid dat je niets aan de situatie kan veranderen. Denk  aan ongeneeslijke ziektes en onschuldige slachtoffers van geweld. Dan heb je natuurlijk wel het morele recht om je te beklagen over je lot.

Desondanks is een moreel recht natuurlijk geen plicht. “Er is maar één pad naar geluk,” zegt Epictetus, “en dat is stoppen met ons druk te maken over dingen die buiten onze wilskracht liggen.” Waarom zouden we immers onze energie verspillen aan zaken waar we niets aan kunnen verhelpen? Hoe dan ook, het is veel wijzer om dat niet te doen.

Vanzelfsprekend is zulke wijsheid slechts aan weinigen gegeven. De weg naar wijsheid is immers steil en ligt vol obstakels. Daarom heeft niemand het morele recht om het je kwalijk nemen als je onderweg even de moed verliest en klaagt. Zolang je de weg maar neemt.

Vond je deze blogpost interessant en/of goed geschreven? Dan kunnen mijn filosofisch getinte romans voor jou misschien wel een leuke literaire uitdaging zijn! 

De Ziener

Wanneer Isaac Newcomb een hardnekkig theoretisch computerprobleem oplost, wordt zijn kwantumcomputer alwetend. Maar wat als Newcombs geesteskind op de hoogte is van informatie die al zijn geliefden in gevaar brengt? Kan hij nog iets aan het noodlot verhelpen of is iedereen – Newcomb inclusief – gedoemd?

€22.50

Palmloos Gebed/Massamoord Refrein

Wanneer religiewetenschapper Simon Goldstein een religieus visioen ontvangt, slaan de twijfels toe. Zetten zijn geliefde abrahamitische religies aan tot geweld en zelfmoordterrorisme? En zal hij aan hun lokroep kunnen weerstaan?

€21.50

 

Advertisements

One comment on “NEUK GEEN NEUTER

  1. StephanDeWinter says:
Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: