search instagram arrow-down

Follow me on Facebook

Follow me on Twitter

Instagram

I don’t always do #selfie, but when I do, I make it hipster af @ the #cisternerne of Denmark. ___________________________________ #copenhagen #denmark #copenhagen🇩🇰 #copenhagensworld #visitcopenhagen #københavn #copenhagenlife #visitdenmark #copenhagenheat #wonderlustcopenhagen #travelgram #living_europe #instagood #govisitdenmark #travel #topeuropephoto #topcopenhagenphoto #photography #passionpassport #nyhavn #lifeofdenmark #instadenmark #ig_europe #featuremevisitcopenhagen #europe_vacations #cozycopenhagen #copenhagenbible #beautifuldestinations
Tijd voor wat literaire goorheid op Instagram. Fragment uit een opkomend kortverhaal. __________________________________ #schrijversvaninstagram #schrijver #schrijven #dichtersvaninstagram #schrijvers #gedicht #woorden #gedichten #dichter #poezie #dichten #poetry #versje #poëzie #woordkunst #dichters #kunst #gedachten #writersofinstagram #writer #taal #poetsofinstagram #nederlands #liefde #cobyschrijft #instawords #gedichtenopinstagram #gedachtenopinstagram #dichtersopinstagram #zaterdag
Morning reflection. _________________________________________ #nofilter #nofilters #bodypositive #bodypositiveyoga #bodypositivemovement #selflove #bodypositivity #yoga #selfcare #photooftheday #curvyfashionista #thepowerisyou #motivation #loveyourself #instagood #effyourbeautystandards #night
En daarin zijn ze fout. _________________________________________ #positief #positiefblijven #positiefdenken #positivevibes #quote #motivatie #geluk #stoermetibd #sterk #quotevandedag #onedayatatime #inspirerendequote #genieten #depressie #positiviteit #positiviteitvoorelkedag
Smiley in a rock at @foam_amsterdam. _________________________________________ #foammuseum #amsterdam #foam #foammuseumamsterdam #photography #art #museum #photographymuseum #foammagazine #photooftheday #photo #netherlands #exhibition #visualsoflife #traveldiaries #myfeatureshoot #lensculture #holland #gordonparks #gallery #fotografia #foamamsterdam #filmisnotdead #youthculture #youth #vscohub #vsco #visualart #visual #vicemagazine #foamamsterdam

De ervaringen in onze kinderjaren zijn bepalend voor de keuzes die we op latere leeftijd maken. Dat is vanzelfsprekend. In onze jeugdjaren ontvangen we namelijk de allereerste voorbeelden die we later imiteren, bewust of onbewust. En zoals wetenschappers weten, leren dieren in eerste instantie door te spelen of na te bootsen. Ook wij dus.

Die logica geldt bij uitstek voor ons liefdesleven. De relatie van onze ouders fungeert levenslang als een prototype waar we ons aan spiegelen, of we nu met hun innigheid willen wedijveren of hun vechtscheiding willen vermijden.

Volgens de mediabewuste filosoof Alain De Botton heeft dat mechanisme echter een tamelijk contraproductief gevolg. Namelijk, op volwassen leeftijd zoeken we niet zozeer de liefdes waar we baat bij hebben of die ons doen bloeien, maar eerder de liefdes die vertrouwd aanvoelen. Dat verklaart volgens hem onze soms verrassende partnerkeuzes.

Zelf mag ik van geluk spreken, aangezien ik ben opgegroeid in een warm, liefdevol nest. Dat nest werd grotendeels ingericht door mijn moeder en gefinancierd door mijn vader.

Die taakverdeling klinkt vandaag misschien wat oubollig, en ik zal ook nooit beweren dat dit de gouden formule is, maar voor mijn ouders leek ze alvast te werken. Nooit heb ik mijn ouders zien ruziemaken. Nooit. Sterker nog, spanningen waren volledig afwezig in mijn ouderlijk huis. Heck, ik heb zelfs mijn ouders nooit tegen elkaar weten te zagen.

Niet moeilijk,” zeggen cynische geesten dan. “Uw ouders zien elkaar amper.”

Dat klopt. Mijn vader is zelfstandig boomkweker. Zijn zelfopgelegde werkuren lopen van kwart na 6 ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds. Maar m’n ouders hebben dat aanvaard. En wanneer ze elkaar ‘s avonds zagen, tijdens dat unieke uur waarin de living een oase van rust wordt, dan zag ik als kind niets dan blijdschap over het feit dat ze weer herenigd waren. Hun afwezigheid versterkte hun liefde. Ze weten dat hun tijd beperkt is en stellen daarom prioriteiten. Namelijk, zagerij achterwege laten en van elkaar genieten.

Die gedeelde attitude is ongetwijfeld het gevolg van de eigen jeugdomgevingen van mijn ouders. Daarin speelden zich namelijk wel drama’s af. De les die zij daaruit meenamen en die ik mijn moeder talrijke keren heb horen zeggen, is: “Ik wou jullie dat besparen.” Daar zijn ze met verve in geslaagd en daar ben ik ze eindeloos dankbaar voor. Vooral omdat ze die Cruijffiaanse attitude op me hebben overgezet. Elk nadeel heb z’n voordeel.

Bovendien weet ik dat ook mijn ouders elkaar dankbaar zijn om al die positiviteit. De bewijzen zijn ernaar. Mijn ouders zijn een waar power-couple en zijn niet te beschroomd om dat te laten zien. Dat blijkt onder andere uit de naam van m’n vaders bedrijf. GEert en KAtrien vormen samen GEKA-Plant. Symboliseert dat geen liefde?

MamaPapaGEKA

Mijn ouders op zakenreis

Van de andere kant heb ook “elk voordeel z’n nadeel”, om het met een omgedraaide Johan Cruijff te zeggen. Mijn prototype van relatie heeft ervoor gezorgd dat ik zelf geen zagerij kan verdragen. Drama evenmin.

Het gevolg is dat ik in liefdesrelaties terechte zorgen vaak beantwoord met onbegrip en ongeduld. “Waar gij u druk om maakt…” denk ik dan, terwijl ik onverschillig m’n schouders ophaal. Dat is natuurlijk mijn eeuwige excuus om me niet empathisch te hoeven opstellen tegenover situaties die ik zelf niet als probleem kan conceptualiseren. En toch. Zou het feit dat m’n partner eronder lijdt niet genoeg moeten zijn om te helpen?

Hoe ik met die eigenschap van mezelf moet omspringen, daar ben ik nog niet aan uit. Enerzijds besef ik dat ze al dikwijls geleid heeft tot een nefaste relatiedynamiek waarin één partner smeekt om begrip terwijl de andere zich dat niet wil permitteren. Anderzijds denk ik: “Als we ons niet nodeloos druk zouden maken, dan waren we allemaal veel gelukkiger.” Ik weet dat het mogelijk is. Mijn ouders bewijzen dat elke dag.

Daarnaast zijn er ook dilemma’s op kleinere schaal, zoals Valentijn. Dat het een jaarlijkse hoogmis is van platte commercie hoeft niet herhaald te worden. Hoe je ermee moet omspringen is echter een ander paar mouwen. Wie meedoet, capituleert aan het kapitalisme en is schoon zijn geld kwijt. Wie niet meedoet, loopt het risico dat zijn/haar lief het toch niet zo meende toen die zei: “Ach, laat maar zitten, dat cadeau…

Ook op Valentijnsvlak heb ik een en ander heb opgestoken van m’n ouders. Zo pakken zij het aan. Eén dag per jaar komt mijn vader met een grote ruiker bloemen of een doos pralines binnen en dan krijgt mijn moeder een smak op de mond. Wanneer valt die dag? Dat weet niemand op voorhand. Die dag is echter nooit Valentijn.

Gelegenheden om iemand waardering te tonen hebben een zekere waarde, omdat we het anders het risico lopen om het nooit te doen. Dat is de inbreng van m’n moeder. Als we het op een vastgelegde dag doen, dan maken we onszelf echter verdacht het louter uit verplichting te doen. Dat is de inbreng van m’n vader. Samen verzonnen ze dan de regel:

Geef elkaar één keer per jaar een cadeau om je waardering te laten zien, maar niet op een dag dat het gratuit overkomt.

Zulke compromissen, daar hou ik van. Als u zelf een betere kent, dan wil ik ‘m heel graag horen. Zelf schafte ik met m’n vriendin maar liefst drie vastgelegde cadeaugelegenheden af en vervingen we ze door een willekeurige datum. Als Amazon nu nog eens tijdig wil leveren, dan kan ze hopelijk binnenkort haar eerste cadeau in ontvangst nemen. Ik hoop gewoon dat het niet toevallig op Valentijn in de bus valt.

Verrassing voor de mama

Moetie in de bloemetjes

Vond je deze blogpost interessant en/of goed geschreven? Dan kunnen mijn filosofisch getinte romans voor jou misschien wel een leuke literaire uitdaging zijn! 

De Ziener

Wanneer Isaac Newcomb een hardnekkig theoretisch computerprobleem oplost, wordt zijn kwantumcomputer alwetend. Maar wat als Newcombs geesteskind op de hoogte is van informatie die al zijn geliefden in gevaar brengt? Kan hij nog iets aan het noodlot verhelpen of is iedereen – Newcomb inclusief – gedoemd?

€22.50

Palmloos Gebed/Massamoord Refrein

Wanneer religiewetenschapper Simon Goldstein een religieus visioen ontvangt, slaan de twijfels toe. Zetten zijn geliefde abrahamitische religies aan tot geweld en zelfmoordterrorisme? En zal hij aan hun lokroep kunnen weerstaan?

€21.50

Advertisements

2 comments on “Mijn ouders leerden me liefde zonder Valentijnscadeau

 1. nori_reads says:

  Prachtige getuigenis, Stephan! Mijn partner maakte ‘n zachtgekookt eitje klaar bij het ontbijt vanmorgen!

  Liked by 1 person

  1. StephanDeWinter says:

   Dank je voor de reactie, Nori! Geniet van dat zachtgekookt eitje!

   Liked by 1 person

Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: