search instagram arrow-down

Follow me on Facebook

Follow me on Twitter

Instagram

I don’t always do #selfie, but when I do, I make it hipster af @ the #cisternerne of Denmark. ___________________________________ #copenhagen #denmark #copenhagen🇩🇰 #copenhagensworld #visitcopenhagen #københavn #copenhagenlife #visitdenmark #copenhagenheat #wonderlustcopenhagen #travelgram #living_europe #instagood #govisitdenmark #travel #topeuropephoto #topcopenhagenphoto #photography #passionpassport #nyhavn #lifeofdenmark #instadenmark #ig_europe #featuremevisitcopenhagen #europe_vacations #cozycopenhagen #copenhagenbible #beautifuldestinations
Tijd voor wat literaire goorheid op Instagram. Fragment uit een opkomend kortverhaal. __________________________________ #schrijversvaninstagram #schrijver #schrijven #dichtersvaninstagram #schrijvers #gedicht #woorden #gedichten #dichter #poezie #dichten #poetry #versje #poëzie #woordkunst #dichters #kunst #gedachten #writersofinstagram #writer #taal #poetsofinstagram #nederlands #liefde #cobyschrijft #instawords #gedichtenopinstagram #gedachtenopinstagram #dichtersopinstagram #zaterdag
Morning reflection. _________________________________________ #nofilter #nofilters #bodypositive #bodypositiveyoga #bodypositivemovement #selflove #bodypositivity #yoga #selfcare #photooftheday #curvyfashionista #thepowerisyou #motivation #loveyourself #instagood #effyourbeautystandards #night
En daarin zijn ze fout. _________________________________________ #positief #positiefblijven #positiefdenken #positivevibes #quote #motivatie #geluk #stoermetibd #sterk #quotevandedag #onedayatatime #inspirerendequote #genieten #depressie #positiviteit #positiviteitvoorelkedag
Smiley in a rock at @foam_amsterdam. _________________________________________ #foammuseum #amsterdam #foam #foammuseumamsterdam #photography #art #museum #photographymuseum #foammagazine #photooftheday #photo #netherlands #exhibition #visualsoflife #traveldiaries #myfeatureshoot #lensculture #holland #gordonparks #gallery #fotografia #foamamsterdam #filmisnotdead #youthculture #youth #vscohub #vsco #visualart #visual #vicemagazine #foamamsterdam

OM METEEN MET de deur in huis te vallen: het klopt dat de tijd vertraagt wanneer je in een ongeluk verzeild geraakt. Hier een reconstructie van mijn indrukken, vlak voor ik al fietsend in de Gentse côté Brugse Poort-Rooigem tegen een geopende autodeur aanreed:

Tiens, die auto steekt mij van links voorbij en stopt! Op een zebrapad dan nog?! Hij moet mij toch gezien hebben? Hij moet toch wel beseffen dat ik dan recht tegen hem kan rijden? Langs links passeren dan maar… Maar enfin! Nu steekt die zijn deur open! Daar ga ik  sowieso tegenaan knallen! Links uitwijken… Nee, da’s te laat. Dan ga ik met mijn gezicht tegen de rand van de deur aan belanden en dan wordt mijn gezicht in tweeën gespleten. Dan ben ik verminkt voor het leven. Wie weet verlaat mijn lief me dan! En we hebben het nu net zo goed… Misschien beter naar de rechterkant leunen. Daar zit het laagste punt van de deur. Met wat geluk kan ik erover tuimelen. Zo vermijd ik glasscherven in m’n gezicht…” 

En ja hoor, 5 milliseconden later werd ik over die deur gekatapulteerd. Over slechts één mogelijkheid had ik tijdens mijn vlucht niet nagedacht: straatpaaltjes op de stoeprand. Het resultaat? Met mijn linkerborst belandde ik op zo eentje – en toen werd alles zwart.

IEDEREEN DIE ZICH al eens in de côté van de Brugse Poort – Rooigem begeven heeft, kent het fenomeen: de buurt is een waar hindernissenparcours van openvliegende deuren, op straat geparkeerde auto’s (vier pinkers is éxtra boete, jongens) en zebrapad-negeerders.

“Da’s die cultuur hé…” zeiden mijn vrienden daarover.

“Hoezo, ‘da’s die cultuur’?”

“Al eens naar die Turkije of Marokko geweest?” antwoordde één zo’n vriend. “Iedereen parkeert daar in ‘t midden van straat.  Ge moogt nog de meest politiek correcte bakfietser van Gent zijn, als ge hier woont moet ge toegeven: buitenlanders en dubbel parkeren – het zal nooit een gouden combo worden.”

Daarmee was het heikele thema gevallen. Buitenlanders. Racisme. Én verkeer. Zo vaak werden ze vermeld, dat het moeilijk werd daarover niet enkele zaken op te merken.

TEN EERSTE VIEL me de voorzichtige toon van mijn gesprekspartners op. Elke kritiek diende ingedekt te worden met doodkloppers zoals: “Ik ben niet racistisch, maar…”

Zelf zag ik daar de noodzaak niet van. Een cultuur is immers iets anders dan een ras of pakweg een religie. Of al die slechte chauffeurs moslims zijn, is bijvoorbeeld irrelevant. De algemene opsteker, voor mij althans, was echter dat veel mensen zo hypergevoelig zijn geworden voor het verwijt van racisme dat ze het al onnodig pareren.

Ten tweede betrapte ik mezelf vaak op een reactie van onbegrip. Tegenover wie? Wel, tegenover die conversatiepartners die het gedrag van brokkenpiloten vergoelijken door ze te omschrijven arme schaapjes die van niet beter weten, aangezien hun cultuur al jaren op voorhand hun rijgedrag heeft vastgelegd.

“Als je in ‘t midden van de straat stilstaat, dan komen daar aanrijdingen van,” antwoordde ik. “In ‘andere culturen’ hebben ze toch ook gezond verstand?” Open deuren intrappen noem ik dat. Toepasselijk. Als sommige mensen dat eerder gedaan hadden, dan was heel die discussie namelijk overbodig geweest.

“Trouwens,” vervolgde ik. “De meeste van die immigrantenfamilies wonen hier al meerdere generaties. Hoe lang blijft dat argument van da’s-hun-cultuur eigenlijk geldig?”

Ook daarop was het antwoord  vanzelfsprekend: een gebrek aan georganiseerd migratie- en integratieplan heeft geleid tot wijken die grotendeels bestaan uit immigranten. Daardoor hadden die inwoners weinig tot geen dagdagelijkse stimulans om zich aan te passen in termen van taal, religie… En ook rijgedrag?

WANNEER MIJ DOOR doemdenkers gewezen wordt op ‘het sluipende gevaar van andere culturen’, denk ik vaak aan een  uitspraak van president Thomas Jefferson.“It does me no injury for my neighbour to say there are twenty gods, or no god. It neither picks my pocket nor breaks my leg.” Desondanks moet ik toegeven dat mijn geloof in die uitspraak toch ietwat gaan wankelen is na mijn aanrijding.

Als het argument van ‘da’s-hun-cultuur’ hout snijdt (en of dat zo is, weet ik niet), dan hebben de normen van die cultuur in mijn geval natuurlijk wel tot blessures geleid. Een week later werden er alvast in het ziekenhuis bij mij gekneusde ribben vastgesteld. Voor de kosten mocht ik zelf opdraaien. Dat doet voor mij alvast de deur dicht.

HET LAND VAN ontvangst heeft invloed op de culturele ontwikkeling van migranten. Die open deur wou ik zelf intrappen na al die discussies over andere culturen, rijgedrag en hoffelijkheid. Dat werd me duidelijk toen ik onlangs in Amsterdam vertoefde. Na nog geen halve dag had ik er al een gesprekken gevoerd met wel drie gesluierde dames.

“Na al die jaren in Gent, heb ik nog nooit een gesprek gevoerd met een dame in sluier,” zei ik tegen één zo’n dame. “Ondanks het feit dat ik er dagelijks door omringd ben.”

“Tja,” zei de dame. “Dat zijn Amsterdammers hé!”

Door zichzelf in eerste plaats als Amsterdammer te omschrijven bewees die dame iets moois. Namelijk, migranten en de inheemse bevolking – ze kunnen door één deur, als ze zich maar verbonden voelen en communiceren. Zo kunnen ze ongetwijfeld veel van elkaar leren.

Zo herinner ik me na mijn aanrijding de uitroep: “BROEDER!!” En ja hoor, in een mum van tijd werd ik omringd door tien buurtbewoners die me al gauw van de grond hielpen. Pas na een hoop verplichte knuffels, schouderklopjes en thee kon ik weer vertrekken.

“Tja…” dacht ik achteraf. “Dat zit in die cultuur hé.”

Vond je deze blogpost interessant en/of goed geschreven? Misschien zijn mijn filosofisch getinte romans voor jou dan wel een leuke literaire uitdaging! 

 

Palmloos Gebed/Massamoord Refrein

Wanneer religiewetenschapper Simon Goldstein een religieus visioen ontvangt, slaan de twijfels toe. Zetten zijn geliefde abrahamitische religies aan tot geweld en zelfmoordterrorisme? En zal hij aan hun lokroep kunnen weerstaan?

€21.50

 

De Ziener

Wanneer Isaac Newcomb een hardnekkig theoretisch computerprobleem oplost, wordt zijn kwantumcomputer alwetend. Maar wat als Newcombs geesteskind op de hoogte is van informatie die al zijn geliefden in gevaar brengt? Kan hij nog iets aan het noodlot verhelpen of is iedereen – Newcomb inclusief – gedoemd?

€22.50

Advertisements
Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: