search instagram arrow-down

Follow me on Facebook

Follow me on Twitter

Instagram

I don’t always do #selfie, but when I do, I make it hipster af @ the #cisternerne of Denmark. ___________________________________ #copenhagen #denmark #copenhagen🇩🇰 #copenhagensworld #visitcopenhagen #københavn #copenhagenlife #visitdenmark #copenhagenheat #wonderlustcopenhagen #travelgram #living_europe #instagood #govisitdenmark #travel #topeuropephoto #topcopenhagenphoto #photography #passionpassport #nyhavn #lifeofdenmark #instadenmark #ig_europe #featuremevisitcopenhagen #europe_vacations #cozycopenhagen #copenhagenbible #beautifuldestinations
Tijd voor wat literaire goorheid op Instagram. Fragment uit een opkomend kortverhaal. __________________________________ #schrijversvaninstagram #schrijver #schrijven #dichtersvaninstagram #schrijvers #gedicht #woorden #gedichten #dichter #poezie #dichten #poetry #versje #poëzie #woordkunst #dichters #kunst #gedachten #writersofinstagram #writer #taal #poetsofinstagram #nederlands #liefde #cobyschrijft #instawords #gedichtenopinstagram #gedachtenopinstagram #dichtersopinstagram #zaterdag
Morning reflection. _________________________________________ #nofilter #nofilters #bodypositive #bodypositiveyoga #bodypositivemovement #selflove #bodypositivity #yoga #selfcare #photooftheday #curvyfashionista #thepowerisyou #motivation #loveyourself #instagood #effyourbeautystandards #night
En daarin zijn ze fout. _________________________________________ #positief #positiefblijven #positiefdenken #positivevibes #quote #motivatie #geluk #stoermetibd #sterk #quotevandedag #onedayatatime #inspirerendequote #genieten #depressie #positiviteit #positiviteitvoorelkedag
Smiley in a rock at @foam_amsterdam. _________________________________________ #foammuseum #amsterdam #foam #foammuseumamsterdam #photography #art #museum #photographymuseum #foammagazine #photooftheday #photo #netherlands #exhibition #visualsoflife #traveldiaries #myfeatureshoot #lensculture #holland #gordonparks #gallery #fotografia #foamamsterdam #filmisnotdead #youthculture #youth #vscohub #vsco #visualart #visual #vicemagazine #foamamsterdam

De dagen waarop een leerkracht z’n les kan opdreunen en de leerlingen in stilte moeten noteren, die zijn voorgoed voorbij. Dat is ongetwijfeld een goede evolutie. Tegenwoordig worden  toekomstige leerkrachten echter zoveel ludieke leertechnieken bijgebracht, dat de inhoud soms wat op de achtergrond dreigt te komen. Ik vermoed dat dat de reden is waarom een kennis van me de volgende vraag in een Facebookgroep voor leerkrachten gooide:

Kennen jullie eigenlijk een manier om leerlingen wat feitenkennis bij te brengen?

Als je denkt dat die vraag schrijnend is, geloof me: de antwoorden waren nog veel erger. Speciaal voor jullie heb ik de 5 vreselijkste tips verzameld die tijdens dat gesprek werden uitgewisseld.

Slechte tip #1: Maak een mooie powerpoint

Hieronder een gesprek dat nooit heeft plaatsgevonden:

Welke leerkracht heeft de diepste indruk op jou nagelaten?”

Mevrouw X.”

En waarom?”

“Zij maakte de mooiste powerpoints die ik ooit gezien heb.”

Nieuwsflits voor alle leerkrachten: het kan de leerlingen geen zak schelen hoe schoon uw powerpoint is. Wat baten al die uren aan powerpoints maken, als de leerlingen er toch naar zitten te kijken zoals een koe naar een trein?

Slechte tip #2: Als niemand antwoordt, duid dan mensen aan

Geen moment zo vreselijk als wanneer een leerkracht een vraag stelt en er niemand antwoordt. (In die stilte zouden krekels knerpen, ware het niet dat ze collectief zelfmoord hebben gepleegd om aan dat gevoel van awkwardness te ontsnappen.)

Wat daarop meestal volgt is een staaltje toneelspelen dat niet zelden vaak Oscar-waardig is: alle leerlingen die doen alsof ze nadenken, papieren herschikken of iets opschrijven. En ondertussen denken ze allemaal hetzelfde: “Hopelijk duidt hij mij niet aan…”

Hopelijk ben jij er nooit uitgekozen om die stilte te doorbreken en een antwoord te geven op een vraag die niemand begrepen heeft. Vierendelen op de speelplaats, leerkrachten die denken dat leerlingen aanduiden een goed idee is!

Slechte tip #3: Stel geen al te moeilijke vragen

Een fragment uit de komiek George Carlins voorlaatste show, Life is Worth Losing:

– “We hebben meer toetsen nodig voor de kinderen.”

– “Wel, dat hebben we allemaal geprobeerd, maar de kinderen slagen maar niet voor de toetsen.”

– “O, maak je daar geen zorgen over, dan halen we gewoon de slaaggraad naar beneden.”

En dat is wat veel scholen doen: ze halen de slaaggraad naar beneden, zodat meer kinderen slagen. Meer kinderen slagen, de school ziet er goed uit, iedereen is blij, het IQ van het land valt nog een 2 à 3-tal punten naar beneden en binnenkort is het enige dat je nog nodig hebt om naar de universiteit te gaan een fucking stylo.

Mensen die denken dat je door de vragen te vergemakkelijken de kinderen een plezier doet, die horen niet thuis in het onderwijs. Ofwel hebben ze alle hoop verloren in hun eigen capaciteiten om kinderen iets moeilijks aan te leren; ofwel hebben ze alle hoop verloren in de kinderen om iets moeilijks te verwerken. Hoe dan ook zijn ze cynisch.

Slechte tip #4: Steek meer tempo in de les

Sommige leerkrachten razen door hun lessen. Wanneer de leerlingen zo in de weer zijn om hun leerkracht bij te benen, dan hebben ze namelijk geen tijd meer om zich met andere dingen bezig te houden, zoals babbelen. Het resultaat is altijd hetzelfde:

Meneer! Wij zijn niet meer mee!”

Meneer? Wat moeten wij invullen?”

Waarna de leerkracht gewoon letterlijk dicteert wat de leerlingen op de stippellijntjes moet invullen. Papegaaienwerk heet dat. Wat steken de leerlingen daaruit op?

NIETS.

En hoe voelen de leerlingen zich?

Radeloos, opgejaagd en gegijzeld door de tijd.

Slechte tip #5: Laat een YouTube-filmpje zien

YouTube-filmpjes zijn leuk,  maar ze worden te vaak om de verkeerde redenen gebruikt. De lesgever gebruikt ze als vervanging voor de eigen lesopdracht; en de enige reden waarom de leerlingen ernaar kijken, is omdat filmpjes meer kleurtjes bevatten en sneller bewegen dan de meneer of mevrouw vooraan de klas.

Als lesgever moet je je één vraag stellen: wat ben ik meer dan een YouTube-filmpje?” vroeg een pedagoge ooit aan een groep vol leerkrachten in spe waar ik toevallig zelf deel van uitmaakte.

Gelijk had ze. Bijna elk deel van een les kan je vervangen door een YouTube-Filmpje. Het is wat een leerkracht als mens meer te bieden heeft dan zo’n filmpje dat hem of haar onmisbaar maakt in de klas. De vraag is enkel: wat is dat?

Wat je in de plaats moet doen

Gelukkig wist de pedagoge in kwestie ook daarop het antwoord. “Een goed lesgever dwingt z’n mandaat af door noodzaak te creëren.” Wat ze daarmee bedoelde, wordt het best aangetoond met een aantal voorbeelden.

In het begin van haar les hadden alle aanwezigen een lijst gekregen met daarop Zweedse woorden, waarvan we eerst individueel, dan per twee en daarna per vier de betekenis moesten raden. Die opdracht nam een kwartier in beslag. Daarna stelde ze de volgende vraag:

Wie zou het vervelend vinden als ik verder zou gaan met de les zonder jullie het juiste antwoord te geven?

Alle handen gingen de lucht in, en de reden is duidelijk. We wilden allemaal dat onze moeite beloond werd. Met andere woorden, de lesgever was er in geslaagd om ons te doen snakken naar het juiste antwoord – en dat terwijl niemand die dag het klaslokaal was binnengegaan met de vraag: “Wat zou ‘zwembandje’ eigenlijk in het Zweeds zijn?” Maar nu wou plots iedereen het weten.

Dat is wat ze bedoelde met ‘je mandaat als leerkracht afdwingen.’

Goede voorbeelden

In mijn eigen lessen heb ik die raad talloze keren gebruikt. Hoe doe je je leerlingen een 19de-eeuwse tekst van Henry David Thoreau lezen? Vertel ze dat er gouden raad in verstopt zit over hoe ze een onterechte strafstudie kunnen ontlopen – en er nog beroemd mee worden ook.

Hoe doe je je leerlingen een saaie tekst van Europese wetgeving over portretrecht doornemen? Vertel ze daarin zullen ontdekken of ze een andere leerkracht voor €1000 kunnen aanklagen omwille van de foto die hij ongevraagd van een klasgenoot nam.

Zoals Plutarchus zei: “Onze geest is geen vat om te vullen, maar een toorts om te ontsteken.” Enkel een leerkracht die erin slaagt om z’n leerlingen zo te prikkelen dat ze zelf snakken naar kennis, zet hen op weg naar een leven waarin kennis een passie wordt.

Vond je deze blogpost interessant en/of goed geschreven? Misschien zijn mijn filosofisch getinte romans voor jou dan wel een leuke literaire uitdaging! 

Palmloos Gebed/Massamoord Refrein

Wanneer religiewetenschapper Simon Goldstein een religieus visioen ontvangt, slaan de twijfels toe. Zetten zijn geliefde abrahamitische religies aan tot geweld en zelfmoordterrorisme? En zal hij aan hun lokroep kunnen weerstaan?

€21.50

De Ziener

Wanneer Isaac Newcomb een hardnekkig theoretisch computerprobleem oplost, wordt zijn kwantumcomputer alwetend. Maar wat als Newcombs geesteskind op de hoogte is van informatie die al zijn geliefden in gevaar brengt? Kan hij nog iets aan het noodlot verhelpen of is iedereen – Newcomb inclusief – gedoemd?

€22.50

Advertisements
Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: