search instagram arrow-down

Follow me on Facebook

Follow me on Twitter

Instagram

I don’t always do #selfie, but when I do, I make it hipster af @ the #cisternerne of Denmark. ___________________________________ #copenhagen #denmark #copenhagen🇩🇰 #copenhagensworld #visitcopenhagen #københavn #copenhagenlife #visitdenmark #copenhagenheat #wonderlustcopenhagen #travelgram #living_europe #instagood #govisitdenmark #travel #topeuropephoto #topcopenhagenphoto #photography #passionpassport #nyhavn #lifeofdenmark #instadenmark #ig_europe #featuremevisitcopenhagen #europe_vacations #cozycopenhagen #copenhagenbible #beautifuldestinations
Tijd voor wat literaire goorheid op Instagram. Fragment uit een opkomend kortverhaal. __________________________________ #schrijversvaninstagram #schrijver #schrijven #dichtersvaninstagram #schrijvers #gedicht #woorden #gedichten #dichter #poezie #dichten #poetry #versje #poëzie #woordkunst #dichters #kunst #gedachten #writersofinstagram #writer #taal #poetsofinstagram #nederlands #liefde #cobyschrijft #instawords #gedichtenopinstagram #gedachtenopinstagram #dichtersopinstagram #zaterdag
Morning reflection. _________________________________________ #nofilter #nofilters #bodypositive #bodypositiveyoga #bodypositivemovement #selflove #bodypositivity #yoga #selfcare #photooftheday #curvyfashionista #thepowerisyou #motivation #loveyourself #instagood #effyourbeautystandards #night
En daarin zijn ze fout. _________________________________________ #positief #positiefblijven #positiefdenken #positivevibes #quote #motivatie #geluk #stoermetibd #sterk #quotevandedag #onedayatatime #inspirerendequote #genieten #depressie #positiviteit #positiviteitvoorelkedag
Smiley in a rock at @foam_amsterdam. _________________________________________ #foammuseum #amsterdam #foam #foammuseumamsterdam #photography #art #museum #photographymuseum #foammagazine #photooftheday #photo #netherlands #exhibition #visualsoflife #traveldiaries #myfeatureshoot #lensculture #holland #gordonparks #gallery #fotografia #foamamsterdam #filmisnotdead #youthculture #youth #vscohub #vsco #visualart #visual #vicemagazine #foamamsterdam

Met de regelmaat van één keer per maand verzamelt mijn vriendenkring  in een bruine kroeg. Daar spreken we dan minstens vier uur aan één stuk door over alle onderwerpen onder de sterrenhemel. Dat doen we aan de hand van bepaalde onuitgesproken principes. Zo zijn we het erover eens dat het niet enkel intellectueel correct maar in zekere zin ook nobel is om onze meningen te veranderen, wanneer een gesprekspartner ons bewijsmateriaal verschaft dat onomstotelijk aantoont dat we fout zijn.

Enkele jaren geleden leek het me interessant om eens te vragen wat onze gesprekken zoal opgeleverd hebben. Door omstandigheden (i.e. de Gentse Feesten) hadden we net tien dagen achtereenvolgens met elkaar doorgebracht, met niets dan filosofische discussies als tijdverdrijf.

“Zeg eens,” vroeg ik. “Waarover zijn jullie de afgelopen dagen van mening veranderd?”

Iedereen aan tafel erkende dat er “wellicht wel een paar dingen zullen zijn” waarvan ze van mening veranderd waren. Maar bij nader inzien bleek het ons enorm moeilijk te vallen om expliciet te verwoorden wat die dingen dan wel waren. Ook zelf kon ik op dat moment enkel maar aanbrengen dat het misschien beter zou zijn om op de volgende familiale begrafenis niet ostentatief te blijven neerzitten tijdens de communie, bij wijze van antireligieuze proteststem. Maar ja, zelfs met de beste intenties van de wereld kunnen we hier niet over een wereldschokkende mentaliteitswijziging spreken.

Het feit dat we daar met ons allen met onze mond vol tanden stonden, heeft me achteraf nog lang geplaagd. Bovendien kwam ik achteraf tot een frustrerende vaststelling. Het blijkt namelijk verdomd moeilijk om je zaken te herinneren waarover je ooit van gedacht veranderd bent. En ironisch genoeg zijn het enkel die gedachtewijzigingen die een heel wereldbeeld behelzen (de zogenaamde Copernicaanse omwentelingen) die je bijblijven. Mijn veertienjarige bekering van plichtsgetrouwe misdienaar naar ongelovige zal me voor altijd bijblijven.

Desondanks viel het me erg moeilijk om kleinschalige voorbeelden op te graven.  Vooral die vaststelling verbaasde me. Ik achtte het namelijk waarschijnlijk dat zulke kleine herzieningen in ons feitenarsenaal regelmatiger voorkomen dan grote omwisselingen. Toch kon ik maar op twee concrete feiten komen waarin ik me doorheen de jaren vergist heb. De joodse sabbat vindt niet plaats op vrijdag maar op zaterdag.  En de middelpuntvliedende kracht is niet de ultieme verantwoordelijke voor de vorm van sterrenstelsels, aangezien die een schijnkracht is.

Ondertussen maakte ik er een sport van om mijn sociale experiment te herhalen. Aan al mijn discussiepartners vroeg ik waarin ze ooit van mening veranderd waren. De resultaten van dat experiment waren telkens hetzelfde. Diep gefrons, gevolgd door een benadrukking dat het hĂ©Ă©l belangrijk is om van mening te veranderen. Daarna de opmerking dat er “sowieso wel zaken zullen zijn waarin ze van mening veranderd zijn,” afgesloten door opgehaalde schouders.

Na verloop van tijd geraakte ik zodanig geĂŻntrigeerd door het vluchtige karakter van onze gedachtesprongen, dat ik besloot om m’n eigen ideeĂ«n wat nauwgezetter in de gaten te houden. En ja hoor, na een paar dagen tijd had ik prijs. Ik had een opvatting gevonden die ik wel moest herzien, omdat ik overduidelijk in de fout was gegaan. Het enige probleem was… Na enkele dagen was ik alweer vergeten wat die foute opvatting geweest was. En erger nog, het overkwam me verschillende keren op Ă©Ă©n week tijd.

Vanaf dat moment begon ik te vermoeden dat mensen wel eens een bias zouden kunnen hebben om hun meningsveranderingen te vergeten. Een bias wordt ook wel eens een “cognitieve vooringenomenheid” genoemd – een neiging om op een eenzijdige wijze te denken, of op een manier die consequent een voorkeur geeft aan het ene, maar niet aan het andere. Zo hebben mensen een confirmation bias: ze gaan niet enkel meer op zoek naar informatie die hun voorafgaande meningen bevestigt, ze onthouden ze ook beter.

Na wat opzoekwerk kwam ik op die manier bij een cognitieve bias uit die een bonte verzameling gedachteneigingen uitdrukt. Mensen beschikken namelijk over een ‘consistency bias’, een neiging om onze identiteit en opvattingen als minder onderling tegenstrijdig voor te stellen dan ze daadwerkelijk zijn – zowel op het huidige moment als doorheen de tijd. Het kan wel eens zijn dat Ted Haggard, de Amerikaanse voorganger die homofobe praat verkondigde maar later zelf met een mannelijke prostituĂ© betrapt werd, leed aan een extreme vorm van consistency bias. Ook weten handelaars dat we meer geneigd zijn om hun product aan te schaffen, zodra we positief hebben geantwoord op de vraag of dat proevertje lekker was. We willen ons namelijk blijven gedragen op een manier die aansluit bij (of consistent is met) hoe we eerder hebben gehandeld.

Op dezelfde manier stellen mensen hun vroegere meningen voor op manieren waardoor ze consistenter doorheen de tijd lijken. Zo onderzocht Michael Wolfe, professor cognitieve psychologie aan de Grand Valley State University, of de verkiezing van Trump de opwaardering (van 12% naar 32% goedkeuring) van Poetin onder Amerikaanse republikeinen kon verklaren. Gevraagd naar de reden van hun meningswijziging, ontkenden de meeste respondenten echter dat ze ooit van gedacht veranderd waren. Waar anderen nogal snel “hypocrisie!” zouden roepen, vermoedt Wolfe echter dat de meeste proefpersonen zich hun eerdere mening oprecht niet meer kunnen herinneren.

Sinds mijn ervaring met mijn eigen moeite om de omschakelingen in mijn denken na te trekken, en de vaststelling dat ook anderen amper kunnen aanduiden waarin ze nu anders denken dan vroeger, geloof ik hetzelfde. En hoewel die neiging vaak genoemd wordt onder de noemer van consistency bias, vind ik ze zelf zo frappant dat ze volgens mij een eigen naam verdient. Sinds mijn eigen aanvaringen met onze algemene vergeetachtigheid inzake onze meningsverandering, ben ik deze bias zelf “bekeringsblindheid” gaan noemen, oftewel “conversion blindness.”

En dan maar hopen dat psychologen deze term ooit oppikken. In de tussentijd wil ik graag mijn experiment blijven uitvoeren en vragen: waarover ben jij het laatst van mening veranderd? Wedden dat die vraag moeilijker te beantwoorden is dan je vermoedt?

 

Vond je deze blog interessant en of goed geschreven? Dan kunnen mijn filosofisch geĂŻnspireerde romans een leuke literaire uitdaging voor jou zijn!

Palmloos Gebed/Massamoord Refrein

Wanneer religiewetenschapper Simon Goldstein een religieus visioen ontvangt, slaan de twijfels toe. Zetten zijn geliefde abrahamitische religies aan tot geweld en zelfmoordterrorisme? En zal hij aan hun lokroep kunnen weerstaan?

€21.50

De Ziener

Wanneer Isaac Newcomb een hardnekkig theoretisch computerprobleem oplost, wordt zijn kwantumcomputer alwetend. Maar wat als Newcombs geesteskind op de hoogte is van informatie die al zijn geliefden in gevaar brengt? Kan hij nog iets aan het noodlot verhelpen of is iedereen – Newcomb inclusief – gedoemd?

€22.50

Advertisements
Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: